De ontwikkelingen van AI en robotica roepen geregeld ethische vragen op. We zijn daarbij als mensen druk bezig met het opstellen van richtlijnen voor AI. In dat proces stuiten we op hele nieuwe uitdagingen. Wordt AI een spiegel die ons dwingt na te denken over onze eigen menselijkheid? Kan technologie ons helpen om niet alleen slimmere en efficiëntere maar ook ‘betere’ mensen te worden? We maken ons zorgen over of AI en robots wel op ethische en morele wijze kunnen leren handelen, maar wat zegt dat over onszelf? Vormt AI niet ook een glasheldere spiegel van ons eigen moreel bewustzijn?
In discussies over AI en robots in de zorg ligt de nadruk vaak op ethische richtlijnen (de regels en kaders voor verantwoorde inzet van technologie). Maar er speelt iets diepers: hoe beïnvloedt AI ons morele bewustzijn, ons innerlijke kompas in de omgang met mensen die al dan niet zorg nodig hebben? Het verschil is subtiel maar cruciaal. Ethiek gaat over de systematische benadering van wat 'juist' is: welke regels moeten we volgen, welke grenzen moeten we bewaken? Denk aan protocollen voor dataprivacy of richtlijnen voor het gebruik van zorgrobotica. Moreel bewustzijn gaat daarentegen over onze innerlijke groei: hoe ontwikkelen we ons vermogen om het goede te doen, hoe worden we betere zorgverleners, betere mensen?
In de zorg zien we dit onderscheid dagelijks. Een zorgorganisatie kan perfect binnen alle ethische kaders opereren, maar mist mogelijk de menselijke touch. Omgekeerd kan iemand met een sterk ontwikkeld moreel kompas soms juist voelen dat een regel moet worden losgelaten om écht goede zorg te leveren. Met de komst van AI en robotica wordt dit spanningsveld nog interessanter, en ontstaat een onverwachte dynamiek. Het confronteert ons met vragen die verder gaan dan 'wat zijn de regels?'. Ze dwingen ons om na te denken over 'wat betekent het om goed te zorgen of samen te leven?'
De psychologie achter keuzes
Laten we eens inzoomen op het begrip morele psychologie. De psychologie van morele oordeelsvorming onderzoekt hoe mensen tot fundamentele keuzes komen en waarom we doen wat we doen. Het gaat verder dan alleen het bestuderen van wat mensen 'goed' of 'fout' vinden: het onderzoekt de psychologische processen achter onze diepste overtuigingen. Hoe ontwikkelen we ons innerlijk kompas? Welke rol spelen emoties, intuïtie en rationeel denken bij het vormen van ons moreel bewustzijn? En vooral: hoe veranderen onze overtuigingen door nieuwe inzichten en ervaringen?
Onderzoeken in dit veld laten zien dat onze oordelen vaak veel minder rationeel en consistent zijn dan we denken. We worden beïnvloed door emoties, groepsdruk, culturele normen en - steeds vaker - door technologie en media. Juist die technologische invloed op onze ontwikkeling als mens maakt dit onderzoeksveld misschien wel relevanter dan ooit. Want waar psychologen traditioneel keken naar hoe mensen elkaar beïnvloeden in hun morele groei, staan we nu voor een nieuwe vraag: hoe beïnvloedt AI ons denken over goed en kwaad? En belangrijker nog: kunnen we deze technologie ook bewust inzetten voor onze groei in medemenselijkheid?
Een reis door de tijd
De relatie tussen mens en machine kent een bijzondere geschiedenis. Waar we ooit met argwaan keken naar de eerste mechanische automaten die menselijke bewegingen na bootsten, werken we nu zij aan zij met robots in fabrieken en ziekenhuizen. Deze evolutie van angst naar acceptatie naar samenwerking vertelt ons iets belangrijks: technologie wordt wat wij ervan maken. In die geschiedenis zien we een patroon. Elke nieuwe technologische golf bracht eerst zorgen met zich mee, om vervolgens uit te groeien tot een verlengstuk van onze menselijke capaciteiten. Maar nooit eerder hadden we een technologie die ons zo direct confronteert met onze eigen morele keuzes en vooroordelen. Het verschil tussen toen en nu is dat technologie in het verleden vooral een hulpmiddel voor de mens was om zelf over morele vraag stukken na te denken. Nu beschikken we over een technologie met het potentieel om zelf actief met ons mee te denken over wat het betekent om mens te zijn.
De machine als gewetensverkenner
Met de komst van AI verandert dit fundamenteel. We proberen machines te programmeren die kunnen ‘nadenken’ over goed en kwaad. En juist in die poging ontdekken we hoe complex en soms tegenstrijdig onze eigen principes zijn. Wanneer we een zelfrijdende auto proberen te leren wat 'veilig' rijgedrag is, worden we geconfronteerd met de nuances in ons eigen oordeelsvermogen. Als we chatbots ontwikkelen die 'respectvol' moeten communiceren, moeten we expliciet maken wat menselijke waardigheid eigenlijk inhoudt.
Probeer eens het concept 'rechtvaardigheid' te programmeren, of 'mededogen'. Zodra we deze fundamentele menselijke waarden proberen om te zetten in concrete regels, stuiten we op het beeld in onze eigen spiegel: onze morele richtlijnen blijken vol gaten en tegenstrijdig heden te zitten. Neem bijvoorbeeld het principe 'behandel iedereen gelijk'. Wanneer we dit proberen te vertalen naar AI-instructies, komen direct de vragen: betekent gelijk ook identiek? Houden we rekening met verschillende behoeftes? En wat als gelijke behandeling misschien wel leidt tot ongelijke uitkomsten?
De spiegel die terugpraat
Stel je voor: een AI-assistent wijst je erop dat je bepaalde mensen systematisch vaker onderbreekt dan anderen. Of een algoritme dat laat zien hoe je onbewust andere woorden gebruikt wanneer je over verschillende bevolkingsgroepen spreekt. Het zijn dit soort confrontaties die ons dwingen om naar ons zelf te kijken. Waarom vinden we het eigenlijk zo spannend als een AI-systeem onze eigen morele regels letterlijk toepast? Vaak omdat we dan pas zien hoe inconsistent we zelf kunnen zijn. We zeggen bijvoorbeeld dat we iedereen gelijk behandelen, maar onze dagelijkse keuzes (en effecten daarvan) vertellen een ander verhaal. Het programmeren van morele en ethische principes dwingt ons om preciezer te zijn dan ooit tevoren. We kunnen niet meer wegkomen met vage morele richtlijnen. En juist in die precisie ontdekken we hoe complex onze morele keuzes vaak zijn.
AI als morele coach
Hier ligt dan toch juist een mooie kans? Wat als we AI niet zien als een bedreiging voor onze waarden maar als een partner in onze (morele) ontwikkeling? De technologie ontwikkelt zich immers al, denk bijvoorbeeld aan:
· AI-systemen die vooroordelen in ons taal gebruik kunnen detecteren en ons helpen bewuster te communiceren
· Sociale robots die kinderen helpen bij het ontwikkelen van empathie door directe feedback op hun gedrag
· Algoritmes die patronen herkennen in hoe we verschillende mensen verschillend behandelen
Dit is een nieuwe fase in de eeuwenlange relatie tussen mens, technologie en morele groei. Waar eerdere technologieën ons hielpen om over waarden na te denken, kan AI ons nu actief helpen om onszelf moreler bewust te worden. Toch zijn er ook grenzen aan wat AI als morele coach kan betekenen. AI kan ons een spiegel voorhouden, maar de interpretatie van wat we zien blijft mensenwerk. De technologie kan ons helpen patronen te herkennen, toch ligt de beslissing om te veranderen bij onszelf.
De volgende morele sprong
Kijk ter vergelijking eens naar hoe kinderen hun moreel bewustzijn doorgaans ontwikkelen. Niet door regels uit het hoofd te leren, maar door interactie, feedback en reflectie. AI kan eenzelfde rol spelen voor ons als volwassenen. Niet als strenge arbiter, maar als instrument voor zelfinzicht. Misschien staat de mensheid wel aan de vooravond van een nieuwe sprong in moreel bewustzijn. Een sprong waarbij we door 'kunst matige' intelligentie juist meer inzicht krijgen in onze menselijke natuur. Doordat we door de confrontatie met AI onze blinde vlekken gaan zien.
De discussie over AI gaat meestal over hoe we ervoor kunnen zorgen dat machines verantwoord handelen. Maar misschien moeten we de vraag eens omdraaien: hoe kunnen AI-systemen ons helpen om zelf te groeien en ons moreel bewustzijn verder te ontwikkelen? Uiteindelijk gaat het niet om de moraliteit van machines, maar om onze eigen persoonlijke morele groei als mens en daarmee als samenleving. AI kan daarbij een krachtig instrument zijn. Niet door ons te vertellen wat we moeten doen, maar door ons te helpen zien wat we doen. De vraag is dus niet of AI moreel kan zijn. De vraag is of wij de moed hebben om in deze nieuwe spiegel te kijken. En belangrijker nog: wat we vervolgens gaan doen met wat we daar zien. Want uiteindelijk gaat het om het bouwen aan een samenleving waarin technologie ons niet alleen efficiënter maakt, maar ook helpt om zorgzamer, rechtvaardiger en menselijker met elkaar om te gaan.
12 december 2024 - Xenia Kuiper/ ICT&health