Een robot die denkt te weten of ik gespannen ben?
Ik krijg er nu al stress van!
Stress, iedereen kent het en gaat er anders mee om. Maar wat als een robot jouw stress kan detecteren? In real-time en met misschien wel directe interventies, suggesties of signaleringen. Geeft dat idee je een ontspannen gevoel? Of voelt het juist ongemakkelijk als je naar jouw idee constant wordt geobserveerd, een inbreuk op je privacy? Kortom, wat betekent het om in de toekomst mogelijk een robot in je nabijheid te hebben die jouw emoties begrijpt en je stressniveaus kan monitoren? Laten we eens dieper op die vraag ingaan.

Iedereen heeft zijn eigen manier om met stress om te gaan. Sommige mensen zweren bij meditatie en ademhalingsoefeningen, anderen gaan sporten of zoeken gezelligheid op met vrienden en familie. En hoe herken jij of je gestrest bent? Is het door fysieke signalen zoals een verhoogde hartslag, is het bepaalde spanning? Of misschien emotionele signalen zoals prikkelbaarheid of een angstig gevoel? Wat doe je vervolgens om die stress te verminderen? Heb je voor jezelf een set interventies die je steevast toepast, zoals yoga, een wandeling, of een creatieve activiteit? En merk je dan ook daadwerkelijk de effecten van deze interventies?

Over stress
Voordat we robots kunnen leren hoe ze om kunnen gaan met menselijke stressdetectie, is het van belang dat we als mens allereerst onszelf een beeld vormen van het thema. Overigens zouden we dat te allen tijde en bij elk onderwerp dat wij wensen te leren aan robots, moeten doen. Als wijzelf niet weten wat te doen of waar we het over hebben, dan kunnen we het waarschijnlijk ook niet goed aan robots leren. Omgaan met stress begint met het identificeren ervan. Hoe merk jij dat je gestrest bent? Door je gedrag, je gedachten of misschien lichamelijke klachten? En bedenk ook: niet alle stress is persé slecht. Positieve stress kan ons bijvoorbeeld motiveren en productief houden. Negatieve stress kan echter schadelijk zijn. Kun jij het verschil zien tussen beide vormen van stress? Wanneer voel je je gestimuleerd en wanneer voel je je overweldigd?

Het aanleren van effectieve interventies is cruciaal. Dit kunnen eenvoudige technieken zijn zoals ademhalingsoefeningen, meditatie, lichaamsbeweging of het nemen van pauzes. Heb je baat bij fysieke activiteit, creatieve bezigheden, of gewoon rust en ontspanning? Na je ingezette interventies wil je waarschijnlijk weten wat het effect ervan is geweest. Merk je verschil in je stressniveau? Ben je in staat om patronen te herkennen en te evalueren wat werkte en wat niet? Voel je je bijvoorbeeld rustiger, beter in staat om te concentreren of meer in balans na het toepassen van bepaalde interventies? Of gaf je interventie eigenlijk geen effect of zelfs een averechts effect?

Leren aan robots
Stel je nu voor dat een robot jouw stressniveaus kan detecteren en je helpt hiermee om te gaan. Een robot die ziet dat je gespannen bent en je herinnert aan vaak vergeten ontspanningsoefeningen. Die merkt dat je hartslag stijgt en je voorstelt om een pauze te nemen. Een robot zou objectief je stress kunnen meten en real-time feedback kunnen geven. Het zou een constante bron van ondersteuning kunnen zijn, zonder oordeel en altijd beschikbaar. Maar hoe dat technisch gezien werkt, is ook een belangrijke terugkerende vraag als wij robots menselijke vaardigheden willen aanleren.

Robots die menselijke emoties kunnen detecteren, gebruiken verschillende sensoren en algoritmen. Ze analyseren onder andere gezichtsuitdrukkingen, stemintonaties, hartslag en zelfs lichaamshouding. Door deze data te combineren, kunnen ze inschatten hoe we ons voelen. Zoals via:

· Gezichtsuitdrukkingen en micro-expressies:
Robots gebruiken camera’s en beeldherkenningssoftware om gezichtsuitdrukkingen te analyseren. Zelfs subtiele veranderingen, zoals micro-expressies, kunnen worden opgepikt. Micro-expressies zijn korte, onvrijwillige gezichtsbewegingen die onze ware emoties mogelijk verraden. Door deze te analyseren kan een robot snel vaststellen of iemand gespannen, boos, blij of verdrietig is – of in ieder geval daar een interpretatie van maken.

· Stem- en spraakherkenning:
De toon, snelheid en het volume van onze stem geven soms al het nodige weg over onze emotionele staat. Door deze variabelen te monitoren, kunnen robots veranderingen in ons stress niveau detecteren. Zo kan een verhoogde stemtoon of een versneld spreektempo wijzen op nervositeit of stress. Geavanceerde algoritmen kunnen deze veranderingen vervolgens analyseren en interpreteren.

· Biometrische gegevens:
Sommige geavanceerde robots kunnen worden uitgerust met sensoren die onze hartslag en ademhalingspatronen meten. Deze gegevens geven direct inzicht in onze fysiologische responsen op stress. Een verhoogde hartslag of een onregelmatige ademhaling kán wijzen op verhoogde spanning of angst. Deze metingen worden vaak in real-time geanalyseerd zodat de robot snel kan reageren.

Nieuwe ontwikkelingen
De afgelopen jaren kenden aanzienlijke vooruitgang in technologieën voor stressdetectie. Deze innovaties omvatten allerlei sensoren en data-analyse technieken, zoals wearables of apps die je al gebruikt in je persoonlijke leven. De vooruitgang in stressdetectie heeft ook een uitwerking op ontwikkelingen binnen robotica en AI. Deze technologieën worden steeds meer geïntegreerd om robots te creëren die niet alleen onze stress kunnen detecteren maar er ook op kunnen reageren. Denk aan:

· Emotie herkennende AI:
Algoritmen worden getraind om emoties te herkennen kan waardevol zijn voor het aanpassen van je levensstijl en het ontwikkelen van betere coping-strategieën. door enorme datasets van gezichtsuitdrukkingen, stemintonaties en biometrische gegevens te analyseren. Deze AI-systemen worden steeds nauwkeuriger en kunnen straks mogelijk subtiele emotionele signalen oppikken die mensen soms missen.

· Sociaal intelligente robots:
Deze robots zijn ontworpen om te interacteren met mensen op een sociale manier. Deze robots kunnen gezichtsuitdrukkingen en stemintonaties analyseren om emotionele toestanden te detecteren en hierop te reageren. Ze kunnen bijvoorbeeld een grap maken om iemand op te vrolijken of een kalmerende activiteit voorstellen als ze stress detecteren.

· Integratie met smart devices:
Robots kunnen samenwerken met andere smart devices om een holistische benadering van stressmanagement te bieden. Zo zou een robot kunnen samenwerken met een slimme thermostaat om de omgevingstemperatuur aan te passen voor een comfortabelere omgeving of met slimme verlichting om kalmerend licht te bieden.

Wat is het nut?
Het klinkt mooi en aardig, maar wat moeten we er voor onszelf concreet mee? Waar is het een beloftevolle toepassing voor in ons persoonlijke leven of in verschillende sectoren van onze maatschappij. Voegt het eigenlijk wel iets toe en schuurt het niet te veel met onze menselijke inzet op dat vlak? Onderstaande toepassingen geven een idee:

· Vroegtijdige detectie en preventie:
Door stress vroegtijdig te detecteren, kan een robot je mogelijk waarschuwen voordat de stress uit de hand loopt. Dit kan helpen om ernstige gezondheidsproblemen zoals burn-out en depressie te voorkomen.

· Personalisatie van interventies:
De robot kan interventies voorstellen die zijn afgestemd op jouw specifieke behoeften en voorkeuren. Als je merkt dat wandelen je helpt ontspannen, kan de robot je bijvoorbeeld aanmoedigen om regelmatig een wandeling te maken.

· Continue monitoring en ondersteuning:
In tegenstelling tot menselijke begeleiders kan een robot 24/7 beschikbaar zijn om je te monitoren en te ondersteunen. Zo heb je altijd toegang tot hulp wanneer je het nodig hebt.

· Objectieve feedback:
De robot kan objectieve feedback geven op basis van biometrische gegevens, wat beter inzicht kan geven in je stressniveaus en triggers. Dit kan waardevol zijn voor het aanpassen van je levensstijl en het ontwikkelen van betere coping-strategieën.

· Verbetering van welzijn en productiviteit:
Door stress effectief te beheersen, kun je je algehele welzijn en productiviteit verbeteren. Dit kan leiden tot betere prestaties op het werk, gezondere relaties en een hogere levenskwaliteit.

Blijf kritisch, stel vragen
Het idee van robots die onze stress en emoties kunnen detecteren, roept hopelijk ook veel vragen op. Blijf voor jezelf nieuwsgierig naar hoe een robot werkt, naar hoe een robot iets wordt (aan)geleerd. Blijf vragen stellen als zaken je niet duidelijk zijn en denk actief na over wat jij van belang vindt om een robot te leren. Robots vormen een beloftevolle ontwikkeling in onze maatschappij, maar worden ook ontworpen, ontwikkeld, getest, bijgesteld en ingezet door een diversiteit aan belanghebbenden. In zorg en welzijn, in het onderwijs, in de commerciële wereld. Blijf jezelf bewust van jouw kijk op en houding tegenover robots, ook op het vlak van stressdetectie.

Want wat moet die robot straks eerst dan allemaal over jou weten om je goed te kunnen ‘lezen’. Wat gebeurt er als een robot (wel of niet in jouw eigen bezit) jouw emoties kan detecteren of vervolgens verkeerd interpreteert. Hoe ziet een robot straks het verschil tussen positieve en negatieve stress en wat gaat de robot in die situaties doen qua handelingen of acties. Is het handig, een robot die denkt te weten of je gespannen bent? Uiteindelijk is er maar één die de controle kan houden over jouw emoties en dat ben jezelf. Het is aan ons zelf om met stress en emoties om te gaan, met of zonder hulp van technologie.

Voel je nu al stress van de gedachte aan robots die kunnen lezen of je gespannen bent? Ga dan maar snel alvast oefenen met je ontspanningsoefeningen om die robots straks te slim af te zijn!

23 augustus 2024 - Xenia Kuiper/ ICT&health