X-innovate coaching - Amrullah:

"Ik zie coaching om persoonlijke doelstellingen te behalen of beter gezegd persoonlijke groei te kunnen maken. Je wordt dan door een coach als het ware begeleid in dit proces. Ik moet erbij vermelden, wil je groei maken (lees: jezelf verbeteren) dan moet je ook openstaan om gecoacht te worden, anders heeft het namelijk geen zin."
1. Wie ben je, wat is je achtergrond en wat is je huidige vakgebied?
Ik ben werkzaam bij zorgorganisatie De ZorgZaak als manager ICT & Innovatie, mijn vakgebieden zijn innovatie en ICT. Daarnaast ook het stukje inkoop-/ contractmanagement (geen zorginkoop, maar kant van leveranciers). Tevens ben ik MT-lid.

2. Wat betekent coaching voor jou?
Een aantal mooie synoniemen van coaching zijn "begeleiden en ondersteunen". Ik zie coaching om bijvoorbeeld persoonlijke doelstellingen te behalen of beter gezegd persoonlijke groei te kunnen maken. Je wordt dan door een coach als het ware begeleid in dit proces. Ik moet erbij vermelden, wil je groei maken (lees: jezelf verbeteren) dan moet je ook openstaan om gecoacht te worden, anders heeft het namelijk geen zin.

3. Wat zijn persoonlijke inzichten die jij in jouw huidige coaching traject hebt opgedaan?
Het vergroten van zelfbewustzijn, maar ook van de organisatie. Waar liggen bijvoorbeeld de sterke en zwakke punten. Welke waarden zijn belangrijk voor ons en waarom. Vooral het doorvragen, daardoor kwamen we ook vaak tot nieuwe inzichten of verduidelijking.

4. Waarin word je gecoacht en met welk doel?
Op het zakelijke vlak: innovatieplan op te stellen voor de organisatie met nieuwe perspectieven en strategieën uit eerdere onderzoeken of praktijkervaringen. Op het persoonlijke vlak: veel geleerd van mijn coach van haar ervaringen, wat leidde tot nieuwe inzichten.

5. Wat zijn elementen of aanpak die jouw huidige coaching onderscheidend maken?
Inzicht en ervaring, doordat ze zo lang in het vak zit. Maar ook de nieuwsgierigheid en doorvragen, omdat zij ook niet alles weet. Hierdoor stond zij ook open om te leren. Dat moet je wel willen en kunnen als coach en deed ze goed. Daarnaast ook inzicht geven in de waarden of waar liggen de potenties voor ons.

6. Wat zijn de voor jou persoonlijke benoemen resultaten die jouw coachtraject tot nu toe hebben opgeleverd?
Nog meer zelfbewust te zijn, waar liggen mijn sterke punten en waar kan ik nog stappen inmaken. Maar ook inzicht om op een andere manier naar een uitvoering van een project/ implementatie te kijken. Tevens ook opzet en opbouw van een gedegen innovatieplan met onderdelen als stakeholdersanalyse of begroting, planning e.d. Onderdelen die je door de coach langs andere perspectieven ging bekijken en tevens tot nieuwe inzichten kwam.

7. Hoe zou jij in enkele korte zinnen jouw huidige coach aanbevelen bij anderen?
Xenia is zeer bekwaam in haar vakgebied, denk aan innovatie en verandermanagement i.c.m. met coaching. Door haar ervaring kan ze op verschillende niveaus van strategisch, tactisch en uitvoerend schakelen. Xenia is een enorme doorzetter, zelfs toen ziek werd had ze aandacht voor ons en probeerde ze haar werk netjes af te ronden. Dit maakt haar ook een zeer betrouwbaar en betrokken persoon!